RSI Artikel


Mail RSI-artikelen, die u mist op deze website naar: RSI@algemeen.nl, wij willen bezoekers van deze site immers een zo compleet en up-to-date mogelijk aanbod van RSI-artikelen aanbieden.

Zoek op een onderwerp of een trefwoord:


Bron:WebWereld-redactie
Datum:28 november 2000
Artikel:
Computerende kinderen lopen kans op blijvend letsel

Intensief computerende kinderen lopen kans op blijvend letsel als nek- en rugklachten en RSI, zo beweren experts.

Volgens de Australische dokter Leon Straker hebben al duizenden kinderen last van medische problemen die in verband worden gebracht met het bedienen van computers, zo meldt de BBC. Hoewel de klachten al geruime tijd zijn herkend als gevolg van langdurige bediening of een slechte houding bij volwassen, zijn kinderen juist extra kwetsbaar, aldus de onderzoeker.

"Dit is de eerste generatie kinderen die vanaf jonge leeftijd opgroeit met computers terwijl hun spieren en botten zich nog aan het ontwikkelen zijn. Als we niet snel ontdekken hoe zij op een veilige manier moeten omgaan met deze apparaten vrees ik dat veel kinderen later in bepaalde mate gehandicapt kunnen raken als gevolg van een verkeerde bediening", zo beweert hij. "We staan op de drempel van een mogelijke wereldwijde ramp."

Straker deed onderzoek aan de Curtin Universiteit in Perth, AustraliŽ. Daar bestudeerde hij de houding van computerende kinderen met behulp van spiegels en elektroden.

Anna Franklin, chiropractor, en Kim Beat, hoofdonderwijzeres van het Barham Primary in Londen, vullen de mening van Straker aan. "Het is belangrijk dat ouders de ernst van RSI inzien", zo zegt Beat tegen de BBC. "We moeten de kinderen goede gewoonten aanleren. Ze kregen geen klachten van het uurtje computeren op school, maar wel van het intensief huiswerk maken en gamen thuis."

Veel scholen laten hun leerlingen in dezelfde computerklas les volgen. De bureaus, stoelen en muizen zouden op deze manier niet goed op een individuele leerling afgesteld kunnen worden. Volgens advocaten hangt scholen die niet ogenblikkelijk goede maatregelen nemen mogelijk een rechtszaak boven het hoofd.Terug naar de vorige pagina Terug naar de eerste pagina