RSI Artikel


Mail RSI-artikelen, die u mist op deze website naar: RSI@algemeen.nl, wij willen bezoekers van deze site immers een zo compleet en up-to-date mogelijk aanbod van RSI-artikelen aanbieden.

Zoek op een onderwerp of een trefwoord:


Bron:FNV Bondgenoten
Datum:26 september 2000
Artikel:
Reïntegratie RSI-patiënten mogelijk met nieuwe Beeldschermtachograaf

FNV Bondgenoten brengt samen met het bedrijf Full Moon Humatics een nieuwe versie uit van de Beeldschermtachograaf: het computerprogramma dat werknemers wijst op te lang en te intensief beeldschermwerk.
Met deze versie is het mogelijk om de tachograaf te gebruiken bij herstel en reïntegratie (na RSI). Door middel van individuele instellingen wordt een persoonlijk programma bepaald. Zo kan voor reïntegrerende werknemers een strenger regime worden ingesteld.
Dinsdag 26 september wordt de nieuwe versie in Den Haag gepresenteerd op het RSI-congres ‘Effectief RSI-preventiebeleid in 6 stappen'.

Steeds meer mensen worden geveld door RSI, oftewel een muisarm. Veel van de slachtoffers zijn te voorkomen, door een preventief RSI-beleid. Maar ook mensen die opnieuw aan het werk gaan na RSI-klachten, hebben goede begeleiding nodig.
De nieuwe 2.0 versie (voor Windows) werkt zowel preventief als bij reïntegratie.
Nieuw is ook dat de werknemer via de tachograaf oefeningen aangeboden krijgt, die tijdens het werk kunnen worden gedaan. Het gaat dan om ontspannings-, bevorderen bloedcirculatie- en rekoefeningen.
De 2.0 versie geeft ook aan wanneer er ‘micro-pauzes' genomen moeten worden: pauzes van 20-40 seconden waardoor het lichaam zich ontspant en zo beter herstelt. Daarnaast geeft de 2.0 versie ook aan wanneer er te intensief gewerkt wordt. Gedurende de dag is in een grafiek de mate van intensief computergebruik af te lezen.

De Beeldschermtachograaf helpt computergebruikers bij het voorkomen van RSI en werd in juni 1999 voor het eerst gepresenteerd door FNV Bondgenoten. Het computerprogramma registreert de tikken en muisbewegingen. Als de werknemer te intensief of te lang achterelkaar achter het beeldscherm werkt, geeft de computer via signalen aan dat er een pauze genomen moet worden of dat men rustiger moet gaan werken. Uitgangspunt daarbij is de Arbowet in Nederland, die zegt dat er na maximaal 2 uur beeldschermwerk een pauze van 10 minuten moet worden genomen. Bovendien mag iemand maximaal 6 uur per dag achter de computer mag werken.

Naar schatting 70.000 mensen werken met de Beeldschermtachograaf. Een aantal grote bedrijven c.q. overheidsinstellingen hebben de tachograaf in gebruik : NAM, Rijkswaterstaat, VNU Tijdschriften, Arcadis, Cores, Koninklijke Landmacht, Ministerie van Economische Zaken, Ministerie van Landbouw en sinds kort ook de Tweede Kamer.

Vanaf 26 september is een speciale internetsite www.beeldschermtachograaf.nl te bezoeken, waar uitgebreide informatie te vinden is. Ook is het mogelijk om daar de tachograaf te bestellen.
Terug naar de vorige pagina Terug naar de eerste pagina